Groeide jij op in een warm, veilig, geborgen en vertrouwd thuis?
Voelde jij je ontspannen en welkom?
Voelde jij je als kind in alles gezien en gehoord?
Maakte jij nare ervaringen en/of traumatische ervaringen mee?
Heb je last van bepaalde beperkende overtuigingen en beperkende patronen?
Heb jij voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde?
Ben je tevreden met wie en hoe je nu bent?

Kind
Als kind ben je open, speels, onbevangen, nieuwsgierig en creatief, maar je bent ook kwetsbaar en onschuldig. Je groeit op in het gezin waarin je bent geboren of in een andere omgeving.
Ouder(s)/verzorger(s) leren hun kind hoe zij zich moeten gedragen, maar zij kunnen niet in al de behoeftes van het kind voorzien. Zij geven, vaak onbewust, bepaalde ervaringen aan jou door die zij zelf in hun verleden meemaakten. 
Je krijgt normen en waarden mee, maar ook overtuigingen en conditioneringen.
"Pas op", "dat mag niet" hoorde je vast wel eens. Ik, als kleine ienemienie ikkie, ging dan vaak juist op avontuur en onderzoek uit want waarom zeiden zij dit tegen mij? Waarom moest ik oppassen en iets niet mogen doen? Klopte het wel wat de ander zei?
Je maakt positieve en minder positieve ervaringen mee en je ontwikkelt in jouw kindertijd ook (overlevings)mechanismen.

Volwassene
Als je volwassen(er) wordt, is er altijd dat deel in jou dat kind blijft.
Minder positieve ervaringen uit jouw kindertijd kunnen jou beperken, jouw relaties en ontwikkeling belemmeren. Ook kan het zijn dat er niet altijd in jouw behoeftes is voorzien.
Vooral de minder positieve ervaringen kunnen ons nog dwarszitten in ons volwassen leven. Jouw innerlijke kind wil namelijk niet nog eens de pijn beleven die het in zijn kindertijd heeft gevoeld. Ook wil het nog steeds zorgen dat het zich vertrouwd, geborgen en geliefd voelt.
Je kan last krijgen van onverwerkte gevoelens en emoties uit jouw kindertijd, maar ook van de meegekregen overtuigingen en conditioneringen en jouw ontwikkelde overlevingsmechanismen. 
Je wordt bijvoorbeeld ineens boos, bang of verdrietig en reageert dan vanuit die emotie.
Dit komt omdat huidige situaties, gevoelens en emoties van vroeger kunnen activeren.
Jouw reactie heeft dan niets te maken met de huidige situatie maar met een kindsdeel van jou (een kindsdeel is een deel van jezelf waarin gevoelens, herinneringen en ervaringen uit jouw jeugd liggen opgeslagen).  
Je vat dingen persoonlijk op, reageert (over)emotioneel, voelt onbegrip, oordeelt over jezelf en de ander(en), hebt een schuld- en/of schaamtegevoel….ook ben je vaak niet tevreden met jezelf en hoe jouw leven verloopt.
Als je last hebt van bovenstaande dingen, is het van groot belang dat jij het aandacht geeft, accepteert, liefhebt maar ook heelt. Kijk als volwassene naar welke overtuigingen, conditioneringen etc. je meenam uit jouw kindertijd. Heb je deze nog nodig in het Hier & Nu?
Sluit vriendschap met jouw innerlijke kind, speel ermee, accepteer het, heb het lief. Hierdoor groeit jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Het helen van jouw innerlijke kind zorgt ervoor dat je dichter bij  jezelf staat, in het Hier & Nu aanwezig bent, gezonde relaties hebt en een tevreden gevoel over jezelf en jouw leven.
 
Wat is jouw innerlijke kind?
Jij bent jouw innerlijke kind dat bestaat uit al jouw ervaringen, reacties, gevoelens en emoties uit jouw kindertijd.
Het innerlijke kind beïnvloedt op onbewust niveau onze waarneming, ons voelen, denken en handelen.