Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid betekent hetzelfde.

Een hooggevoelig persoon is iemand met een fijngevoelig zenuwstelsel.
HSP-ers zijn gevoeliger voor indrukken. Zij verwerken deze indrukken uitgebreider en nauwkeuriger dan iemand die minder gevoelig is. Hierdoor hebben HSP-ers eerder last van een teveel aan binnenkomende informatie.
HSP-ers beleven emoties zoals zien, voelen, proeven, horen en ruiken intenser. Prikkels maken een diepere indruk (overprikkeling) en ze zitten vaak vast in hun hoofd.
HSP-ers hebben vaak meer tijd en energie nodig om alles te verwerken.

Over HSP-ers wordt vaak gezegd dat ze verlegen zijn, ze in hun eigen wereld verkeren, zich slecht kunnen concentreren, zich snel terugtrekken/afsluiten,
sociaal-emotioneel niet in balans zijn, te overgevoelig reageren etc.
Volgens de DSM, reguliere zorg, krijgen hooggevoelige mensen vaak de stempel "autisme", ad(h)d” en "concentratiestoornis".

Hieronder staan een aantal kwaliteiten van een HSP-er:
* jouw zenuwstelsel is gevoeliger voor zintuiglijke prikkels
* je neemt gedetailleerder, subtieler en intenser waar
* je bent erg gevoelig voor prikkels van buitenaf
* je hebt meer tijd en energie nodig om indrukken te verwerken
* je hebt een hele goede intuïtie
* je voelt stemmingen en sferen goed aan
* je voelt of iemand eerlijk is of niet
* je hebt een diep en rijk gevoelsleven
* je bent snel geraakt, zowel in positieve als negatieve zin
* je bent snel geroerd door muziek, kunst en natuur
* je ervaart ook de emoties van anderen als intens
* je hebt moeite met planning en structuur
* je kunt verlegen overkomen, hoewel je dat niet bent
* je bent vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
* je functioneert minder goed als je geobserveerd of geëvalueerd wordt
* je bent vaak zorgzaam en hebt oog voor de behoeften van anderen
* je hebt soms moeite jouw grenzen aan te geven
* je hebt vaak last van stemmingswisselingen, angsten en/of periodes van depressiviteit
* je hebt relatief vaak last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën,
   maag- of darmklachten en/of chronische vermoeidheid
* je bent gevoeliger voor pijn
* je kan eerder van slag zijn als je in een grote menigte bent en/of veel drukte ervaart
* je bent gevoelig voor verslavingen zoals roken, drinken, drugsgebruik en/of iets anders
* je bent veel in jouw hoofd aanwezig in plaats van in jouw lichaam

Herken jij jezelf hierin of jouw kind?
Neem dan eens geheel vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek waarbij we een HSP-test doen om te zien of jij/jouw kind hooggevoelig is.
Naar aanleiding van dit kennismakingsgesprek kijken wij samen welke ondersteuning en begeleiding het meest wenselijk en efficiënt is.
Ik geef jou tips en trucs om met hooggevoeligheid om te gaan, zelfverzekerder te worden, je af te schermen/sluiten tegen prikkels van buitenaf etc.
Zo ontstaat er meer balans in jezelf en tussen jou en jouw omgeving.
Ook ondersteun en begeleid ik jouw omgeving zodat er meer wederzijds begrip voor elkaar is.

Ook HSP-massage is ook een optie. Deze massagetechniek is een lichte aanraking en brengt ontspanning, rust en ruimte in jouw hoofd en jouw lichaam. Na een sessie voel je je ontspannen en minder in jouw hoofd aanwezig.

Bij kinderen pas ik Speltherapie en Kindertekeningen analyseren toe.

Voel je welkom en kom zoals je bent.

Ik zie jou/jullie graag.

One love.

Mirjam

 

Een review:
“Al vanaf kleins af aan voelde ik iedereen altijd heel goed aan en wist ik gewoon of iemand zichzelf was of dat die zichzelf anders voordeed. Ik werd snel moe als ik samen was geweest met mensen en na een schooldag wilde ik mezelf terug trekken op mijn kamer om bij te komen. Als ik mij niet op tijd terugtrok omdat ik te veel geprikkeld was, kon ik wel eens woede-aanvallen krijgen en ik was dan echt niet lief voor anderen. Ik heb me door alles vaak een buitenstaander gevoeld en niet begrepen.Mijn ouders begrepen mij de ene keer wel en de andere keer niet. Ook dat was moeilijk voor mij.Toen mijn moeder Mirjam op het schoolplein sprak, vroeg Mirjam haar of zij dacht dat ik hooggevoelig ben en legde zij dit aan mijn moeder uit. Mirjam legde haar uit over de kenmerken en toen wist mijn moeder veel meer over wie ik ben.Dus gelukkig mocht ik naar Mirjam toe voor coaching. Zij was altijd heel lief en geduldig met mij. Ik heb in die tijd veel tekeningen gemaakt die zij dan aan mij en mijn ouders ging uitleggen. Zij vertelde mij dan wat de kleuren konden betekenen maar ook waar ik mijzelf op de tekening zette. Ook werkten wij met het nadoen van situaties waarbij ik boos werd. Ik was dan een poppetje en andere poppetjes waren de kinderen uit mijn klas en mijn juf, maar ook de problemen thuis werden zo zichtbaarder voor mij. Ook had zij gesprekken met mijn ouders en met mijn juf en zijn er gesprekken geweest met mij, mijn ouders, mijn juf en Mirjam. Zo gingen we elkaar allemaal beter leren kennen en konden we elkaar veel beter helpen. Mirjam gaf mij soms een massage waardoor ik weer uit mijn hoofd kon komen. Zij leerde mij ook af te schermen van de stemmingen van andere mensen en ik kreeg ook ademhalingsoefeningen en aardingsoefeningen van haar. Die laatste oefeningen vond ik in het begin erg lastig en moest ik heel erg aan wennen.Mirjam heeft mij ongeveer een half jaar of ongeveer 8 maanden geholpen. Ik was toen 9 en nu ben ik 18. Ik zit nu in mijn eindexamenjaar en door alle drukte hiervan en ook nog het parttime werken, heb ik soms echt meer tijd voor mezelf nodig om weer tot mezelf te komen en mezelf op te laden. De oefeningen die Mirjam mij toen gaf, doe ik dus nog steeds en ze helpen ook nog steeds.Dus, bij Mirjam word je heel goed geholpen als je met jouw hooggevoeligheid wil leren omgaan, maar ook jouw omgeving”.Maurice Januari 2019